Fjällvandra

 

I Borgafjäll finns det fantastiska möjligheter till varierande vandring. Det finns flera dagsetapper i olika svårighetsgrad som vi kan rekommendera. Ifall du önskar vandra med dina mindre barn finns även enklare turer som ändå blir ett äventyr. Lunchpaket från frukostbuffén på Hotellet  60:- kr/person. Kaffe/Te termos 0,5 liter 30:-/termos

Vandringsboken av Susanne Lindkvist beskriver mer utförligt vandringslederna kring Borgafjäll. Den finns att köpa i hotellshopen, 120 kr.
Även Outdoorkartan över Saxnäs-Borgafjäll-Gäddede säljer vi 85 kr.

Scrolla ner och läs mer om några av våra vandringsleder i Borgafjäll.
  

-00329 IMG_1341 

 

Vandra med eller utan guide i Borgafjäll

I Borgafjäll finns det många bra vandringsleder som utgår från Hotellet eller dess närhet. Nedan följer en kort beskrivning av några av lederna. I Susanne Lindqvists lilla bok ”Upplev Borgafjällen” beskrivs varje led mer utförligt. Den lilla guiden finns att köpa i vår shop. Genom att kombinera guiden, karta och kompass kan du på egen hand gå på vandring i Borgafjäll. Du kan även boka en vandringsguide med god lokalkännedom.
Utöver de nedan nämnda lederna erbjuder Borgafjäll ett stort antal möjliga vandringsalternativ i varierande svårighetsgrad och terräng. Det går att skapa sina egna endagsturer eller flerdagsturer anpassat utifrån var och ens önskemål och erfarenhet. Borgafjäll erbjuder härliga vandringsäventyr!
Under din vandring inser du mångfalden av olika fjällväxter, en liten guide finner du Fjällväxter.pdf.

IMG_1443[1]  IMG_1407  -00088       

BJÖRNFALLET, 4 km

Björnfallet är en ca 10 m djup och 50 m lång kanjon. Vandringen går i en rundslinga delvis längs med Korpån.

 

LAPPVALLEN, 5 km, höjdskillnad 80 m

Vilhelmina södra sameby hade förr sina höst- och vårvisten här. Tidigare fanns här sju stycken kåtaplatser, idag finns fyra stycken bågstångskåtor som påminner vandrare om samekulturen.

 

 

 

LILLFJÄLLET, 5-10 km, höjdskillnad 280 m

Från hotellet blickar du ut över Lillfjället där skidanläggningen ligger. Det går att bestiga Lilllfjället såväl från Öster som från väster. Endast vissa delar av stigningen relativt brant i skogs- och fjällterräng. Väl uppe har du fin utsikt över såväl Borgasjön och Borgahällan i syd som in mot Raukaselet i väster.

IMG_1283  IMG_1289

 

 

BORGA RUNT, 5-10 km, höjdskillnad ca 300 m

Om du startar från Hotellet börjar du med att bestiga Lillfjället, vandrar i riktning mot Storviken förbi liftarna, viker av vid skyltningen ner mot Borga, vandrar ner mot Borgasjön, längs med Borgasjön (stranden eller snitslad skogsled längs med sjön), till dammen, uppför vägen mot byn och till hotellet igen. Att gå längs med stranden av Borgasjön tur och retur är bara det en skön upplevelse, ca 5-6 km tur/retur.

 

 

 

STORVIKEN/VÅARMOEVAARTOE, 13-16 km, höjdskillnad 310 m

Om du börjar i väster bestiger du fjället mot Storviken. Du når kalfjället och vandrar sedan i ca 5 km längs gamla stenrösen över Våarmoevaartoe i riktning mot Lillfjället. Du får uppleva fantastiskt vackra vyer med Borgahällan och Borgasjön på ena sidan och Klöverfjället och Korpån som ringlar sig fram i dalen på den andra sidan.

 

 

 

KLÖVERFJÄLLET, 12-22 km, höjdskillnad 660 m

Klöverfjället eller Tjáellie ligger 1.303 m ö.h. Klöverfjällsstugan ligger dryga 900 m ö.h. Till Klöverfjället kan du vandra upp på den sk vinterleden, bestiga toppen, vandra runt toppen, eller bara vända vid Klöverfjällsstugan och vandra ner längs sommarleden. Du får en fantastisk upplevelse i renarnas land. Om du bestiger toppen får du en vacker panoramautsikt.

IMG_1281  IMG_1225  

IMG_1229  IMG_1277

 

 

BORGAHÄLLAN, 8-12 km, höjdskillnad 680 m

På den jämtländska sidan av Borgasjön ligger Borgahällan. Den kännetecknas av den väldiga klippväggen som är ca 700 m hög och är den mest distinkta fjälltoppen i området. Leden börjar vid en skogsväg invid dammen och bestigningen uppför görs i ravinen till höger om klippväggen. Det går stadigt uppför och på några ställen är det lite brantare. Väl uppe av etapp ett har du utsikt över Borga och Lillfjället. Här kan man välja att stanna på denna platå eller att fortsätta uppåt och vandringen mot toppen av Borgahällan och den fantastiska utsikten.

IMG_0801  IMG_0796  IMG_0799

 

 

STENSJÖBÄCKENS KANJON, 5 km tur och retur, höjdskillnad 120 m

Om man kör från Borgafjäll, ca 11 km österut, förbi Båtas, kommer man fram till en skylt på vänster hand ”Vallienbäcken 3” (skylten är gammal). Stigen som leder upp till kanjonen har ny märkning och nya fina spångar förbi blötare område och myrarna. Kanjonen är ca 10 m djup. Detta är ett bra val då det är halvmulet eller mycket blåst!

 

 

KROUNAKKE, 17 km tur och retur, höjdskillnad 940 m

Krounakke ligger 1.427 m ö.h. Det finns ingen utstakad led till Krounakke, varför det rekommenderas att man har fjällvana och kan hantera karta och kompass. När man kommer upp mot kalfjället ovanför Storviken har man dock god överblick över berget och vägen dit. Krounakke betyder på samiska ”Det gröna fjället”. På sydöstra sidan, under bergets väldiga brant, finns en sjö med en snölega som ligger kvar hela sommaren.

 

 

 

RAUKASJÖ, 24 km tur och retur, höjdskillnad 30 m

Efter Storjola, vid sjön Sannaren, slutar den allmänna vägen och en skogsterrängväg tar vid. Vägen är böljande och följer Borgasjön ända in till Raukasjö. I Raukasjö finns ett gammalt hemman som under säsong säljer våfflor och annan fika. Om man planerar att stanna där kan det vara bra att kolla att de har öppet innan man går iväg, prova ringa +46 70 649 07 35. Denna led skiljer sig från de andra då den inte är brant stigande. Kan vara skönt med lite omväxlande terräng.

 

 

 

SLIPSIKEN/SLIPTJEHKE – RAUKASJÖ, 37 km, höjdskillnad 340 m

Slipsiken ligger 837 möh. Starta från Sutme. Vid sjön Sliptjehke finns en övernattningsstuga. Det finns även många tjärnar att tälta vid. Här får du känna av det äkta vildmarkslivet långt bort från all stress och press. Returen kan göras ner mot Raukasjö. Från Raukasjö följer du skogsbilvägen fram till Storjola.

 

 

DAIMADALEN, 37 km, höjdskillnad 370 m

Vandring i Daimadalen kan påbörjas/avslutas antingen nere vid Borgadammen eller Storjola. Avståndet är ca 15 km och det underlättar om man ordnar skjuts. Med utgångspunkt i Storjola vid renskiljningshagarna finns en bro över ån som rinner mellan Sannaren och Borgasjön. Leden är kryssad och väl utmärkt. Den går i sakta stigning mot kalfjället och vidare in i Daimadalens naturreservat. Flerdagstur.

 

 

KALVTJÄRNANS NATURRESERVAT, avstånd med bil från hotellet 20 km, vandring 6 km tur och retur

Kalvberget har en ca 100 meter hög brant som vetter mot nordost. Berget består av en sorts kalksten som kallas för dolomit och är den enda av sitt slag i Västerbotten. Kalkrikedomen göra tt floran i området blir rik, bland annat växer här 10 arter av orkidéer. Leden är välmarkerad med orangea och röda markeringar på träden. Efter ca 2,5 km öppnar skogen upp sig och Kalvbergets dolomitbrant stupar brant ovanför en myr. Lite längre fram kommer man fram till tjärnen.

IMG_1374  IMG_1375